Hur skapar man rätt förutsättningar för sina barn? Det är något som snurrar i mitt huvud. Mina barn är ju just bara barn och känner inte till annat än det mjuka, skyddade liv som de lever. Ett liv i bubbelplast. Men vad gör man när de blir större och inser att livet består av så många fler delar? När det farliga lockar och pockar? Bra förebilder tror jag är en del av lösningen. 

Förebilder storebror och lillebror

Lillebror med förebilden storebror

För trots att barnen är små ser jag hur de suger åt sig som svampar. Storebror är som en papegoja – upprepar allt som vuxna säger, utan att för den del förstå innebörden. Lillebror tumlar runt i sin egen lilla minivärld men det är tydligt att storebror är den stora idolen. Han är en förebild som lillebror formas efter, utan att någon av dem har valt det själva.

Förebilder på nära håll

När storebror fyllde 3 år var kusin H och mostern på besök. Det märktes tydligt hur mycket storebror ser upp till sin äldre kusin. Han började använda samma ordförråd som hon och anpassade sig till hennes lekar där hon styrde upplägget. Det fanns till och med en vänlighet mot lillebror och kusin H var en duktig medlare mellan bröderna.

Förebilder

Kusin H är en tålmodig förebilder som medlar när bröderna drar åt olika håll

Förebilder

Storebror är bäst, ingen protest

Storebror fick även lära sig vad konsekvensen kan bli om man inte delar med sig i leken. H är en sann förebild när det kommer till vänlighet och givmildhet. Det är bra att det finns sådana förebilder på nära håll. När storebror vägrade att låta H vara med och spela kula gick hon sonika in i ett annat rum. Trots att han kom in till henne och ville att hon skulle komma och kolla när han lekte med sina spelkulor sa hon nej. Till slut gick han med på att låta henne också ha spelkulor – och de kunde leka och ha roligt tillsammans. För en nybliven 3-åring var det en stor lärdom.

Förebilder

En fin förebild att se upp till

Egna förebilder

Förebilder kan man ha i stort och smått tycker jag. Det gäller att plocka russinen ur alla kakor man har på fatet. Det bästa från de bästa!

Jag anser att min syster är min förebild när det kommer till snällhet (något som H har ärvt efter henne) och att ha tid för andra. Det tror jag att hon i sin tur har ärvt av min mamma. Mina föräldrar är mina förebilder när det kommer till att våga satsa. Min bästa kompis är min förebild när det kommer till att socialisera i olika sammanhang och bland olika sorters människor – en egenskap som få har. Min sambo är min förebild när det kommer till långsiktiga planer och att vara sig själv.

Jag hoppas och tror att mina barn kan se mig som en bra förebild när de blir lite äldre!