Sista delen i triologin om lillebror som ville sluka flaska efter flaska med välling på natten kommer här. Jag har tidigare skrivit del 1 och del 2 i vår kamp till vällingfria nätter.

Vällingfria nätter

Glad lillebror som klarar nätterna utan välling

Jag kan glatt konstatera att vi numera är vällingfria i hemmet på Gotland. Lillebror har slutat äta på natten och sömnen har blivit betydligt bättre. Mannen tog avvänjningen under semestern och lyckades efter några nätter, precis innan vi åkte till fastlandet och Öland, med konststycket att sova en hel natt.

Vällingfria nätter – så gjorde vi

Under semestern på fastlandet hade vi separata sovrum – jag och storebror sov i ett rum, mannen och lillebror i ett annat. Mest för att barnen inte skulle väcka varandra.

När vi kom tillbaka till Gotland har barnen sovit i sina sängar (de delar rum) och jag och mannen i vårt sovrum som ligger vägg i vägg med barnens. Det har gått förvånansvärt smidigt måste jag säga. Och det har varit lyxigt att inte behövt vara den som stiger upp varje natt.

Det är fortfarande så att lillebror vaknar ett par gånger på nätterna. Eller vaknar kanske är att ta i. Jag misstänker att han är i halvdvala för oftast räcker det med att gå in till honom, ge honom snutte och napp om de har hamnat på villovägar och sedan sitta där tills han har somnat om.

För att stilla den värsta hungern brukar han få en kvällssmörgås före sänggående, men han har slutat be om ”änge” (välling). De oöppnade paket välling som vi hade hemma har vi skänkt till lillkusinen och vällingflaskorna agerar nu behållare för storebrors vattenexperiment.

Däremot har han blivit mer fäst vid sin snutte och napp under dagtid. Jag har inte hjärta (eller ork, nu sista månaden före förlossningen) att neka honom dessa medan mannen tycker att vi borde ha vissa restriktioner.

vällingfria nätter

Snutte och napp – två kära ting nu när vällingen är slut.

Nappfria dagar

Även storebror har gjort framsteg i sommar. Från att ha varit nappberoende satte jag upp nya regler under semestern på fastlandet. Nappen lämnas på valfritt ställe som storebror väljer på morgonen och plockas fram på kvällen efter tandborstningen. Det var små protester i ett par dagar, men sedan accepterade han det nya regelverket. När nappen inte är aktuell under dagen har snutten heller inte varit lika intressant. Hur det blir när förskolan börjar på måndag och hans behov av extra trygghet ökar återstår att se.

nappfria dagar