Hur gör man för att våga satsa på sin dröm? Jag har tidigare skrivit om att ta första steget mot sina mål, men om man inte ens vågar göra det? Vad krävs för att lyfta på foten och göra dröm till verklighet?

Våga satsa på sin dröm Min syster och jag

Det kan handla om allt från att starta eget till att sätta sig på en hästrygg för första gången. Från att lära sig crawla till att plugga utomlands. Från att sluta röka till att börja träna. Från att  skaffa barn till att starta en blogg.

Två typer av människor

Vissa människor tror jag har det i sig. Det finns där inprogrammerat, som en del av DNA:t. Drivet. Att leva på sitt sätt. Att lyckas med sitt. Att våga misslyckas… Det kanske är där skon klämmer? Rädslan för att misslyckas. Risken att inte nå sina drömmars mål som gör att man inte ens kommer till skott. För tänk om det inte skulle gå vägen.

Där har vi säkert Jante att tacka för mycket. För man ska ju inte tro att man är någon. Vad det nu är för fel i det – att tro att man är någon? Det är ändå en viss skillnad på att ha gott självförtroende och att vara dryg och självgod.

De personer som har Drivet i sig kalkylerar inte med risken att misslyckas. De bara gör. Utför det som i magen känns rätt. Att ta ett steg i taget är inte deras grej utan de kör på i 100 på en gång och vill att allt skulle ha varit klart helst igår. Vissa lyckas och andra misslyckas. Många som misslyckas ser det som lärdom på vägen och kastar sig direkt upp i sadeln på nytt för att jaga efter en ny dröm. Det tycker jag är imponerande. Att inte nedslås av sina misslyckanden.

Men för oss andra då, som inte har det inbyggt i oss? Jag är trygghetsnarkoman och vill gärna ha en plan för det mesta. Allra helst vill jag veta resultatet innan jag sätter igång med något nytt. Dessutom behöver jag få alla stora förändringar jag genomför bekräftade av andra. Men det finns sätt även för sådana som mig.

Våga satsa, Gnisvärd Gotland

Min dröm om Gotland blev verklighet. Jag vågade ta första steget. Här i Gnisvärd.

Tips för hur du ska våga satsa

  • Berätta för omvärlden vad du vill uppnå. Det räcker att du berättar för en person för att drömmen ska ha lämnat ditt innersta och blivit lite mer verklig. Välj ut någon du litar på, en vän eller förälder eller arbetskamrat.
  • Skriv ner din dröm och bestäm ett datum när du vill ha uppnått den. Det blir mer konkret då. Skriv även upp delmålen. De kanske är mindre skrämmande än slutmålet?
  • Hitta förebilder. Det behöver inte vara inom samma bransch som du vill satsa utan det ska vara individer (eller grupper) som har vågat satsa. Och som har lyckats med sitt. Min syster är min förebild. Hon vågade satsa på Lilla Bus. En annan person som inspirerar mig är Lofsan. Hon kanske funkar lite mer som jag och behöver trygghet för att våga, men hon är beviset på att den metoden också funkar.
  • Omge dig med personer som lyfter dig. Leta upp ja-sägarna. I det här läget behöver du inte Jante och du behöver inte bli ifrågasatt. Det är du så duktig på själv. Folk som ger dig positiv energi kommer att göra dig gott.
  • Sätt ett datum. Fram till dess får du planera, strukturera, samla information, göra vad som krävs för att du ska vara så förberedd som möjligt. När dagen D är inne tar du ett djupt andetag, håller andan och hoppar. Du kommer inte att ångra dig. Och gör du det är det bara att börja om från början.

Nu kör vi, OK?!

 

Våga satsa Magdalena Min syster och jag

Bild från Gnisvärds strand 2012. Jag ångrar inte att jag vågade satsa.