Tre timmar på båt med barn? En vuxen, två barn där båda är under 3 år. Hur gör man för att överleva? För att inte hamna i en stressad situation där svetten lämnar fläckar på stolen.  För att resten av passagerna på båten ska få en behagliga resa? Jag listar tipsen nedan.

Det ska erkännas att flyga med barn eller för all del åka tåg med barn är värre än att åka båt med barn. Men det är lite som att välja mellan pest eller kolera om man vill vara dramatisk. Och det vill jag. Vara dramatisk alltså.

För det är ett drama att resa med barn. Punkt. Vid något tillfälle blir det gråt, protester, uppror och höga skrik (av glädje eller ilska kan göra detsamma när man är ute i det offentliga).

Tips när du åker båt med barn

 1. Finns det möjlighet att boka kupé gör det. Begränsa utrymmet för utbrott till den innersta kretsen. Det är också skönt att kunna sprida ut sig utan att behöva tänka på andra. Eller för den delen att kunna byta blöja eller gå på toaletten utan att riskera rymning från en eller två miniatyrer.
 2. Ladda med små överraskningar. Under den senaste resan var ballonger väldigt uppskattat. Blås upp, släpp ut luft, blås upp igen och förträng illamåendet när du sväljer gammal saliv som fastnar i ballongen när du blåser upp den på nytt och nytt och nytt…
 3. Leksaker anpassade till resor finns det gott om. Hos Lilla Bus hittar du bl.a. roliga Mini Games av olika slag.

  Åka båt med barn och spela Mini Games

  Olika sorters Mini Games är ofta uppskattat.

 4. Titta in hos Affe Giraff tipsar hos Lilla Bus för att se om det finns användbara reselekar att lära sig före avresa.

  affe giraff hos Lilla Bus tipsar om reselekar när du åker båt med barn

  Lilla Bus maskot Affe Giraff tipsar om smått och stort, bl.a. lekar under resan

 5. Besök lekrummet – och försök att inte tänka på magsjukebakterier som kan härja i små utrymmen med leksaker som små barn kan suga, bita och klämma på.
 6. Om avkomman har spring i benen hitta en någorlunda avskild vrå, förslagsvis en trappa upp, där barnen kan rusa av sig samtidigt som du har översikt.
 7. Muta – glass, popcorn, film, mobilspel – vad som nu funkar och som distraherar i minst fem minuter.
 8. Hungriga barn = ingen bra idé. Trötta barn = kan vara en bra idé om du tror att de somnar vilket typ aldrig händer. Därför är det bra att vara så förberedd som möjligt. Se till att magar är mätta, blåsor tömda och ben rastade/vilade före avresa.
 9. Ta minsta möjliga fight. Instängd på en båt är det inte läge att markera genom att sätta ner den bestämda foten. Gör det som krävs för att överleva stunden.

Igår kväll var det dags för mig och mina små att korsa delar av Östersjön för att ta oss hem till Gotland. När vi klev ombord båten i Oskarshamn var jag beredd på att behöva underhålla två övertrötta killar i tre timmar. Döm om min förvåning när båda bröderna under endast milda protester bestämde sig för att sova hela resan. Tack tack tack säger jag.