Om man besöker Visby och vill aktivera barnen utan att det kostar skjortan kan en lekplats vara ett alternativ. Det finns många fina lekplatser i Visby med omnejd. Hästarnas dal är en sådan lekplats.

Lekplats Hästarnas dal

Precis innan man går igenom Öster port för att komma till Visby innerstad ligger Hästarnas dal. I en sänka, vid Östergravar, har en fantastiskt fin lekplats spritt ut sig. Som namnet antyder finns det även hästar där, dock av trä. Men det brukar inte göra barn besvikna. Jag vet ärligt talat inte om namnet har någon annan anknytning än till just de två trähästar och stallet som är placerade där.

Lekplats Hästarnas dal

Vi besökte Hästarnas dal i tisdags, strax efter lunch, och fick leka ensamma där. På sommaren kan det vara några fler besökare (och det är en populär plats för förskolor att besöka), men övrig säsong behöver man inte trängas.

Lekplatsen är anpassad till lite äldre barn. Det finns t.ex. inga bebisgungor och rutschkanan är hög och för att komma dit behöver man klättra i nät eller uppför en repstege. De yngre barnen klarar inte det själva.

Lekplats Hästarnas dal

Men för oss är det inga problem för det finns andra saker att roa sig med. Som att gå balansgång, gunga i stora gungan, rida på hästarna och att leka i sandlådan. Eftersom lekplatsen ligger i en sänka finns det även härligt gräsiga backar att springa upp och ner för. Berget som sluttar ner från Kung Magnus väg är också klättervänligt och väldigt spännande att ta sig upp för. Om man gör det får man en fin utsikt mot Ringmuren.

Lekplats hästarnas dal Lekplats Hästarnas dal Lekplats Hästarnas dal

Underlaget på lekplatsen är träflis (?) vilket jag uppskattar när E är med. Han som vanligtvis vill stoppa all sand i munnen. Flisbitarna är inte lika lättuggade. Dessutom slipper man kattbajs…

Gnäggande soptunna

Vi passade på att äta mellis på lekplatsen och döm om min förvåning när soptunnan började gnägga när jag lyfte på locket. Det finns även en speldosa på en av gungorna. När gungan sätts i rörelse kommer det musik (eller om det är händer som klappar). Dessa finns utsatta på fler lekplatser.

Hästarnas dal är väl värt ett besök, inte bara för den gnäggande soptunnans skull.

Region Gotlands egen beskrivning av lekplats Hästarnas dal och andra lekplatser i Visby hittar du här.

Hitta till Hästarnas dal.