Jag har nästan glömt bort hur man är i sociala sammanhang, ännu mindre hur det sociala spelet fungerar. Jag skrotar helst runt hemma och de personer jag pratar mest med är båda under en meter och har begränsat ordförråd. Men i lördags var jag på vuxenmiddag där det ingick samtal med och om vuxna. Härligt! Då och där åkte spelet ”Det sociala spelet” fram.

Min syster och jag - Det sociala spelet

Spelet ”Det sociala spelet” av Värvet. Bild lånad av Designtorget.

Vilket höjdarspel! I sällskapet fanns många som jag inte hade träffat förut, men en middag, lite vin och mycket samtal senare var det en trevlig stämning i rummet. Värdinnan, tillika födelsedagsbarnet, deklarerade efter middagen att det skulle spelas sällskapsspel.

Det sociala spelet av Värvet

Värvet tycker jag är en utmärkt podd och Kristoffer Triumf, som intervjuar kända personer i podden, lyckas ofta hitta en vinkel på intervjun som man inte har hört förut. Personerna som blir intervjuade verkar också avslappnade och bjuder kanske mer på sig själva och sin historia än annars brukligt. Han verkar alltså kunna spela det sociala spelet bra. Förutom att podda kan han nu även titulera sig spelskapare. Spelet har han döpt till just ”Det sociala spelet”.

Spelregler för det sociala spelet

Spelet består enbart av spelkort. På framsidan på varje spelkort står det en egenskap, på baksidan en fråga som hör ihop med egenskapen. Den person som tar första kortet läser egenskapen och lämnar sedan över kortet till den person som hen tycker bäst passar in på egenskapen. Man får behålla kortet själv.

Personen som får kortet vänder på det och läser frågan som står på baksidan. Hen ska då besvara frågan.

Vem vinner då?

Ingen eller alla vinner, för att besvara frågan i rubriken. Jag vet inte om det var alkoholen som talade, men det kom igång många och bra diskussioner hos oss. Det går att tolka egenskaperna på olika sätt, det finns många svar på en fråga och det märks tydligt hur olika folk tänker. Trots att alla inte kände varandra sedan tidigare gick det att spela spelet och det blev många skratt när korten skulle fördelas bland oss. Hjärtan öppnades och folk var modiga i sina svar. Det blev en helt annan stämning i rummet än vad det hade blivit om vi inte hade spelat ”Det sociala spelet”.

Det var också kul att se resultatet i slutet. Frågan är hur många av egenskaperna man har fått som man själv tycker att man har?! Jag var tvungen att bryta upp tidigare från middagen och var inte med på slutet av spelet, men egenskaper jag fick var bl.a. ”modig”, ”privat”, ”underdog”, ”mysig”. Ja, det kan nog stämma till viss del…

Min syster och jag Det sociala spelet

Jag – modig, privat, underdog, mysig, m.m.

”Det sociala spelet” finns att köpa på Designtorget för 249 kr.