Det är drygt en månad kvar till bröllopet. Pirret i magen börjar komma och jag börjar tycka att det är rätt stort ändå, att gifta sig. Vad gäller bröllopsplanering har vi en del utestående punkter som behöver lösas. Just nu avundas jag inte de par som planerar för ett stort bröllop.

bröllopsplanering - checklista

Status kläder, blommor hår och smink

Min brudklänning är inhandlad. Eller jag hittade ju en egen lösning där jag köpte överdelen på H&M och underdelen från Etsy. Det är svårt att uppskatta storlek eftersom jag kommer att vara snudd på höggravid när vigseln äger rum. Hur stor kommer magen att vara då? Jag har inga förväntningar på att klänningen ska se skräddarsydd ut.

Brudskorna är beställda och har anlänt. Med tanke på mitt tillstånd kommer jag att köra lågskor. Vid närmare eftertanke får jag nog börja gå in skorna redan nu för mina hälar brukar alltid protestera när de tvingas i nya skor, hur mjukt skinn skorna än är gjorda av.

Min syster ska vara brudtärna och jag såg precis på @Minsysterochjag.se på Insta att hennes klänning är beställd. Så kul!

bröllopsplanering - brudtärneklänning

Barnens kostymer, skjortor och slipsar inhandlade jag på H&M i helgen. Ljusblått, vitt och mörkblått kommer att bli så fint på dem. Utmaningen kommer att bli att få på storebror skjorta och slips.

bröllopsplanering - barnens kostymer

Brudgummens kläder är ännu ett frågetecken, men jag förmodar att han inte kommer att stå där naken under vigseln. Det kommer att lösa sig framåt.

Hår och make är bokat till mig och min syster. Håret kommer att göras av Klippoteket och sminkningen av Body Shop.

Min brudbukett ska mina fina fina svägerska göra och jag beställt blommorna från Växthuset Linds i Visby.

Status vigsel och skål

Platsen där vigseln ska äga rum är bokat, vigselförrättare är bokad, papper avseende hindersprövning har vi fått och skickat vidare till Region Gotland enligt instruktioner. Vi har dock inte varit i kontakt med vigselförrättaren än, men jag tänkte mejla honom. Det känns som att han är mer vana av en vigsel än vad vi har…

bröllop visby minsysterochjag

Platsen där vi ska skåla i champagne som äkta makar efter vigseln är bokad. Det blir på Breda Blick, precis i närheten av Botaniska trädgården.

Hur vi ska ta oss från Breda Blick och hem till oss där middagen ska äga rum är ännu inte löst, men taxi borde vara enklaste sättet. Dags att förboka kanske?

Status fotograf

Här är det största frågetecknet i vår bröllopsplanering. Vi har ännu inte en fotograf och jag börjar få lite smått panik. Även om det inte är ett stort bröllop skulle jag vilja ha det dokumenterat på bild. Det behöver inte vara många bilder, några på mig och mannen, ett släktfoto och några från själva vigseln. Fotografering under förberedelserna på förmiddagen har jag inte behov av känner jag och likaså under middagen. Då hade vi tänkt ha en polaroidkamera så att gästerna får hjälpas åt att fota.

Status middag och fortsatt firande

Vi ska ha middagen hemma i vårt hus i Visby. Det känns bra med tanke på att nästan hälften av gästerna kommer att vara barn. Förra veckan kom vi fram till att vi ska ha middagen inne i huset. Om det blir superväder flyttar vi ut borden på vår stora terass och äter under bar himmel.

Vi kommer ändå att sätta upp ett partytält på terassen och där bära in vår soffa, soffbord, drinkbord, etc. så att vi kan ha ett mer avslappnat häng efter middagen.

Varmrätt och efterrätt är bestämt och bokat. Förrätt är fortfarande frågetecken. Inga av oss vill ha bröllopstårta så vi behöver även hitta ett annat alternativ. En barnvänlig meny behöver tas fram.

Serveringspersonal är något vi letar efter med ljus och lykta. Två ungdomar som kan plocka fram maten och duka av den åt oss så att våra respektive mammor inte hamnar i köket är vad vi letar efter. Det borde gå att få tag på. Jag har inte tappat hoppet än.

Jag är i kontakt med Visby hyrporslin för att hyra bord och stolar och lite porslin som vi inte har inhandlat själva. Annars känner jag mig rätt klar med dukning. Dukar, servetter, bestick, tallrikar, glas och lullull på borden är ordnat. Pompoms till taken är beställda och på väg från Etsy. Ljusslingor återstår att hyra eller köpa.

bröllopsplanering - pompoms

Vin, alkohol och övrig dryck behöver bestämmas och beställas. Eftersom jag kör nyktert överlåter jag det till blivande mannen. Vi ska även komma på en lämplig fördrink. Jag tänker något läskande…

Jag ska göra tack-för-att-du-kom-påsar till gästerna med något sött i så det innehållet håller jag på att klura på. Jag vill även göra något extra kul för barnen så att de känner att de har roligt (skattkarta, gör din egen marängsviss, pyssel för de yngre, spel för de äldre, osv.). Det tråkigaste man visste som barn var ju att vara på vuxenmiddag.

Förutom polaroidkamera vill jag köpa saker som gör att vi kan minnas tillbaka bröllopsdagen. Jag tänker mig släktträd med tumavtryck, kanske personliga hälsningar, små uppdrag till varje person…

Status bröllopsresa

Dagen efter bröllopet flyger jag och mannen till Italien. UNDERBART! Resa och hotell är bokat. Resten tar vi när vi är där.

Däremot kommer ju barnen att vara kvar hemma med sina mor- och farföräldrar. Det gäller att ha planerat för att deras dagar ska bli så bra som möjligt.

Dessutom är det ju mycket som ska städas, tält som ska vikas ihop, bord och stolar som ska lämnas tillbaka… Jaja, den dagen den sorgen.

Jag är övertygad om att bröllopsdagen kommer att bli fantastisk, oavsett om vår bröllopsplanering spricker eller inte. Just nu har jag (om jag får säga det själv) ett rätt avslappnat förhållande till det stundande bröllopet. Jag ser mest fram emot dagen!