För någon som är uppvuxen i djupaste skogarna i Småland och som på sin höjd såg en gyttjig sjö under uppväxttiden är närheten till strand och hav nästan exotiskt. Gotland erbjuder himmelriket för de som älskar finkornig sand, klart vatten och salta vågor. Det finns en strand för alla och jag tror att Snäck faller de flesta i smaken. Den står för tillgänglighet och enkelhet och ibland behöver man just det. Särskilt om man är en barnfamilj som inte vill transportera sig och sitt crew en evighet för att doppa sig en gång och äta kanelbullar med sand på.

Snäck ligger på bekvämt cykelavstånd från Visby. Det går till och med att promenera dit om man är på det humöret. Med havet som sin medföljare har man en vacker väg som slingrar sig förbi Visby lasarett, vilket alltid väcker (positiva) minnen från förlossningarna med sönerna, vidare förbi Tott hotell med sin pool, Visby Strandby, charmiga Gustavsvik, Snäck camping och slutligen når man slutet av gång-cykelvägen.

På sommaren kan det vara överbefolkat på Snäck, men det tycker jag är en del av charmen med stranden. Vissa stränder ska man hålla för sig själv, men några guldkorn är värda att dela med sig av – Snäck är ett av dem.

Snäck off season

I onsdags fick vi feeling och packade in ungarna och kameran i bilen efter middagen. På tio minuter var vi framme vid Snäck. Vi kunde njuta av en fin sol som strax skulle till att nå havet där vågorna skummade sig av starka vindar.

Snäck Gotland utsikt

Snäck Gotland solnedgång

Det var uppfriskande för oss alla. V verkar ha ett inbyggt element i kroppen för han vägrade jacka.

Snäck Gotland V

E däremot fick röd näsa nästan direkt.

Snäck Gotland E

Kul hade båda. Och vi hann med att kasta sten, gunga, springa i sanden och klättra på leksaksbåten, som ligger längst ut på udden, innan vi nöjda och belåtna begav oss hemåt igen. Tandborstning och nattning väntade.

Snäck Gotland

Ibland behöver utflykter inte vara så komplicerade eller ta så lång tid. Inte om man bor på Gotland och har närheten till Snäck.