Är ni redo för nästa guide om Rom – matupplevelsen?! Missa inte förra guide om Rom när jag skrev om flyg och boende

Oj, vad vi åt gott i Rom. Men som i de flesta storstäder måste man veta vart man ska gå för att få den ultimata upplevelsen. Det är så tråkigt att hamna på ett turisthak där menyn består av bilder på maten. Och ändå är det så lätt hänt eftersom man är turist och rör sig i de turistigaste områdena. Vi råkade ut för det ett par gånger under vår Romvistelse, just p g a att vi var för hungriga och inte visste vart vi skulle gå.

Restaurangtips från Guide Michelin

Mitt tips är att du använder dig av Guide Michelin för att hitta de bästa restaurangerna. Förutom stjärnrestaurangerna har guiden även andra rankingsystem där de listar ställen med prisvärd och vällagad mat.

Restaurangerna

  • Glass Hostaria  – har en stjärna i Guide Michelin. Vi var där den sista kvällen i Rom och det var en perfekt avslutning på en perfekt resa. Jag åt den sjurättiga vegetariska menyn och min man valde köttvarianten. Bra service, god mat, gott vin enligt mannen och en skön totalupplevelse. Från restaurangen hade vi cirka 300 meter till hotellet.
  • Guida Ballerino! – Beläget högst upp i flotta Hotel Sina Bernini Bristol. Vi tog en lunch på takterassen med utsikt över hela Rom. Bara utsikten är värd att besöka. Det skadade inte att maten också var god. Vi fick alla förrätter som stod på menyn och fick därefter välja en huvudrätt och en efterrätt. Det var mycket mat och vid förrätten var jag mätt. Men är man i Italien så är man. Efter att ha promenerat i värme, trafik och bland folk var det skönt att vila ben, få lite svalkande vindar i håret och något i magen. Ett par timmar senare rullade vi ut därifrån, (för) mätta och nöjda. Plus i kanten till servitören som bjöd på andra glaset vin och som kom in med kakor till mig.
  • Antica Pesa – Mysig innergård och vällagade rätter med en liten twist. Jag var inte jätteimponerad av maten eller av sällskapet brevid som rökte men helheten var OK. Med en vinmeny tjockare än Bibeln och ett hav av servitörer samt en vägg full av foton på ägaren poserande med Hollywoodkändisar var det en annorlunda och kul kväll. 
  • Gusto Osteria – ett ställe vi slank in på för en sen lunch på väg hem till hotellet efter en shoppingtur. Det visade sig vara en bra restaurang, men så låg det också ett par kvarter bort från tätaste shoppingstråket. Inget fancy ställe alls men min parmesan- och päronsallad med spenat och valnötter var riktigt riktigt god. Jag ska försöka att kopiera den hemma någon gång. Gusto verkar ha fler ställen för jag tror att vi även åt hans mat på flygplatsen innan vi åkte hem till Sverige. 
  • Gelato – Italiensk glass! Behöver jag säga mer? Uppsök första bästa glasskiosk och njut. Jag gjorde det ett par gånger under resan. Fantastiskt gott som den glassoman jag är.