Så hur var nu den barnfria kvällen som min sambo fick i present? Den som ägde rum förra helgen. Var det klackarna i taket? Ute till 03:00 för att sedan hamna på nattöppen pizzeria? Jag lovade en recension av utekvällen. 

Utekvällen började med en dejt med barnen på dagen. Det var Visbydagen kultur i natten förra helgen, en årlig arrangemang för att fira att Visby år 1995 hamnade på UNESCOs världsarvslista. Det firades bl.a. med tivoli, modevisning, loppis, kaninhoppning och mycket mer (vad det nu har med kultur och världsarv att göra…) i dagarna tre.

Date by day

Jag och barnen tog en runda på stan i Visby för att storebror skulle få åka karusell och lillebror skulle få titta på kaninhoppning. Trevligt var det.

Visbydagen tivoli v

Att åka karusell själv för första gången är stort.

Visbydagen tivoli v

A flight with a view – inte många tivolin som är uppställda på så fin plats. Visby ringmur i bakgrunden

Visbydagen kaninhoppning

Kaniner som kan hoppa högt över små hinder… vad mer finns det att säga?!

Visbydagen riddare min syster och jag

Riddare i Visby är inte en vanlig syn men förekommer även när Medeltidsveckan är över.

När barnen hade roat sig klart var det dags att skynda hem för att göra sig iordning. Det är så sällan jag anstränger mig det lilla extra att jag knappt visste hur jag skulle sminka mig. Sorgligt men sant. Det blev bra till slut.

Date by night

Med ett fast grepp om sambons arm begav vi oss sedan ner på stan. Eftersom det var Visbydagen och vädret var OK satt det mycket folk på uteserveringarna. Vi vandrade ner till Bolaget för att njuta av utbudet i deras vinbar.

Två glas champagne hamnade på bordet och efter en skål och ett par klunkar ljuvligt bubbel njöt vi fullständigt. Av varandras sällskap. Av att få prata nutiden, dåtid och framtid. Av att få drömma och berömma varandra och oss själva. Av att få skvallra och snacka nonsens. Av att bara vara.

Restaurang Bolaget under utekvällen i Visby Min syster och jag

Champagne på Bolaget under utekvällen i Visby Min syster och jag

Glaset med champagne som smakade ljuvligt

När klockan närmade sig middagstid för vuxna människor gick vi till Bolagets granne, Eden Tapas & Bar, för att äta middag.

Det var första gången vi var på Eden och hade väl egentligen inga förväntningar. Det började sådär med en förvirrad servitris som knappt visste var vi skulle sitta. De flesta bord var upptagna, men vi fick vårt direkt när hon väl förstod att vi hade bokat. Servitrisen var heller inte villig att öppna en flaska vin för att låta oss provsmaka om det passade oss.

eden utekvällen

Bild lånad från edenvisby.se.

Vi blev rekommenderade att beställa tre rätter var. Det fanns en lagom lång meny att välja från (perfekt för mig som har svårt att fatta beslut). Maten var verkligen över förväntan. De flesta rätter som vi beställde, heta räkor undantaget, smakade riktigt bra. Favorit blev sötpotatisen.

Utekvällen avslutades på g:a masters där jag beställde chokladfondant och sambon en drink. Vi konstaterade att stället drog till sig medelålders och folk i äldre generationen. I nästa stund konstaterade vi att klockan var 22:00 och att vi inte längre tillhör ungdomarna som knappt har börjat förfesta vid den tiden.

Nåja, vi var hemma runt midnatt och båda var nöjda med kvällen. Sällskapet får full pott, likaså fördrinken på Bolaget. Eden får ett avdrag för räkorna och en servitris som inte var helt tillmötesgående. G:a masters får OK-poäng eftersom man vet vad man får när man går dit. Det blev inga klackar i taket och ingen utekväll till klockan 03:00 vilket jag är glad för. Särskilt dagen efter.  Undra om det kommer att dröja ytterligare två år till nästa dejt?