Jag vet inte om man redan kan säga att det drar ihop sig till förlossning när jag är i vecka 27, men nu när bröllopet är över inser jag att det bara är tre månader kvar på graviditeten. Som den listmänniska jag är har jag några To dos att beta av innan bebis i magen behagar komma. En av punkterna som jag känner ligger högt upp på listan är Projekt Sluta Med Välling. 

Projekt sluta med välling på natten

Glad på dagen – vällingslukare på natten!

Det gäller såklart inte mig utan minstingen i familjen. Lillebror slukar lätt TRE-FYRA flaskor välling per natt. Till hans försvar är det enda gången (gångerna) han dricker välling. Har har slutat med det på dagarna. Det är dock inte mycket till tröst när det är jag som vaknar varje gång han skriker efter mer.

Ej nödvändigt med välling på natten enligt experter

Vi har tidigare gjort ett par (tafatta) försök att sluta med välling. Experter menar att barn över sex månader oftast inte behöver äta på natten. På 1177 står det:

Du kan fortsätta amma eller flaskmata ditt barn på natten även när hen blir lite större. Men från 4–6 månaders ålder brukar inte barn behöva mat på natten, så länge de går upp tillräckligt mycket i vikt. De växer och utvecklas av den mat som de får på dagen.

Under våra tidigare försök har vi fått bekräftat att lillebror har ett humör som heter duga. Och en envishet som vi förmodligen borde vara tacksamma för, men som på natten inte känns som en bra egenskap. Han har skrikit och gråtit sig igenom natt efter natt till dess jag inte har stått ut längre. Eller till dess att storebror har vaknat av skriken.

Att ge med sig har hittills därför varit det lättaste och mest bekväma sättet, även om det har inneburit att jag har vaknat för att räcka honom flaskan och/eller för att byta blöja (mycket vätska = snabbt (över)full böja). Lillebror är inte så bortskämd att han får lagom tempererad välling varje gång han vaknar utan vi gör iordning flaskorna när vi själva går och lägger oss. När han sedan vaknar får han en flaska, dricker och somnar om. Kall eller varm välling verkar som tur var inte spela någon roll.

En kärleksfull stund med vällingflaskan och idolen storebror

Bryta mönster och bestämma sig

Nu när bebisens ankomst närmar sig känner jag att mönstret måste brytas. Det funkar inte att jag ska amma halva nätterna och ge välling andra hälften. Men hur går man tillväga för att sluta ge välling på natten?

Enligt 1177 kan man tänka på att:

  • försöka få ditt barn att äta mer på dagen
  • om du ammar, låta någon annan vuxen ta hand om barnet de första nätterna
  • försöka trösta ditt barn på andra sätt än att ge mat när hen vaknar, till exempel genom att byta blöja, bära eller vagga. Då kan du steg för steg försöka förlänga tiden mellan att ditt barn vill ha mat.

Jag vet att det bara är att bestämma sig och att stå fast vid sitt beslut, hur mycket han än skriker, men jag tycker att det är svårt. Dessutom riskerar storebror att vakna av skrikandet. Kanske lösningen är att mannen tar några jobbiga skriknätter utan välling, men jag har nästan svårare att höra något av barnen skrika när jag inte finns där för att trösta. Då kommer jag ändå inte att kunna sova…

Gradvis förbättring

På sätt och vis har det redan skett en gradvis förbättring. Från att ha slukat välling morgon, middag, kväll har lillebror vant sig av med välling på dagen (mannens förtjänst) och senare slutat med välling vid sänggående. Ett steg kvar! Det ska gå, på något sätt. Jag misstänker att det här kommer att bli en följetong… Uppdateringar kommer att ske på bloggen. Och kom gärna med tips om ni har några.

Vällingslukare