Påsken är den bästa högtiden på hela året tycker jag. Oftast har man fler lediga dagar än vid jul, det finns inga krav på hur man ska fira och man får äta hur mycket godis som helst.

De senaste åren har vi firat påsk tillsammans med mannens familj här på Gotland. Vi har precis kommit hem efter en mysig middag hos svärföräldrarna där övriga familj också var med. Med fem barn i huset (våra barn och två kusiner), alla killar och alla under fem år blir det rätt högljutt.

Det var inga långa stunder vi alla satt samlade vid middagsbordet. Det var alltid minst en vuxen och ett barn som hade ärenden på annat håll än just vid sin mat. Ändå mysigt.

Påskmarsch på skärtorsdagen

På Gotland är Påskmarschen en tradition och i år firade den 45 år. På skärtorsdagen samlas barnfamiljer utklädda vid Öster centrum och marscherar i samlad trupp genom stan ner till Almedalen. Alla vuxna och barn som är utklädda får ett påskägg vid målgång. En mysig tradition som vi tyvärr inte deltog i den här gången.

Påskägg på långfredagen och påskafton

Däremot hittade påskharen hem till både vårt hus igår, långfredagen, och till barnens farföräldrars hus idag. Barnen var mer än nöjda över innehållet i påskäggen och storebror konstaterade nöjt att nu var det påsk på riktigt, när påskharen hade levererat äggen.

Påskdagen och annandag påsk blir lugna dagar här på Gotland. Bara njutning. Men som vanligt med barn kan dessa planer komma att ändras fort. Njuta ska jag göra oavsett. Det är ju ändå påsk.