Medan jag och lilleman tog båt och bil till Österlen åkte de stora pojkarna och mannen till Stockholm. De roade sig med Polismuseet och Kaknästornet medan vi njöt av utsökta pärlor på Österlen.

Det är ovant att vara ifrån storebror och lillebror över natten men det är viktigt med pappatid och för mig att umgås med vänner som är längre än en meter.

Jag kan inte minnas att jag har besökt Österlen tidigare, iallafall inte i vuxen ålder. Som tur var har jag vänner som känner till trakterna och som hade styrt upp en bra helg. Jag och lillebror jr. hängde bara på. Så skönt att få de bästa pärlorna på Österlen serverat.

Jag skulle beskriva det Österlen som jag såg som en blandning av bohemfranskt (sammet, levande ljus, loppisfynd i en salig blandning, skevt och romantiskt) och lantligt engelskt (kullar, män med gummistövlar, keps, traktorer och vallhundar) utan att varken ha besökt franska bohemhus eller engelska landsbygden. Mysigt var det oavsett.

Så, vilka pärlor finns då på Österlen?

Apotekarns och Makalösa trädgårdar i Simrishamn

Gillar ni plantering och blommor, fina och prisvänliga detaljer för hem och trädgård är Apoterkarns och Makalösa trädgårdar i Simrishamn något för dig. Ta dig även till Olof Viktors i Glemmingebo.

Kiviks musteri i Kivik

Vi passerade äppellund efter äppellund och kom så småningom fram till Kiviks musteri. Affär, museum, restaurang och mycket mer… Helt klart värt ett besök. Vi hoppade museet och trädgården och gick direkt inför att handla Kviksprodukter till bra pris. Vi lät också bli brunchen som serveras på helgerna. Istället korsade vi parkeringen och hamnade på caféet som erbjuder lättare lunch och gott fikabröd.

Talldungen i Brösarp

Jag skulle beskriva Talldungen som ett litet hotell med få rum, en gemytlig restaurang med själ och hjärta. Levande ljus, högt i tak och god mat. Ett ställe där personalen smälter in med gästerna, på ett bra sätt. Där frukosten är njutbar på ett ekologiskt och hipsteraktigt plan. Där marockanskt kakel och sköna sängar går hand i hand. Där ett tjejgäng från förr delade på bubbel och ostar på ett av rummen före middagen. Där bebisar var välkomna och dit vi gärna återvänder.

Friden gårdskrog i Kivik

Friden är en omåttligt populär restaurang som serverar surdegspizzor gjorda på ekologiska och närproducerade produkter. Pizzor värda att vänta på. För det kan ta tid, både att få bord trots bokning och att få sin beställning. Men gott var det när jag väl fick sätta tänderna i en av pizzorna. Med utsikt över äppellunden där äpplena omvandlas till must på hösten åt vi vår mat och filosoferade över livet. Mumsigt värre.

Samtliga bilder har lånats från respektive blogg