Mitt, vårt, Visbys älskade öppna förskolan Myllan hotas av nerläggning. Det gör mig sorgsen ända in i själen. Visbys enda öppna förskola ska efter årsskiftet dra ner på personal och således även aktivitet. Beslutet är taget av Socialnämnden och beror på ansträngd ekonomi. 

öppna förskolan Myllan i Visby

Öppna förskolan Myllan

Jag ska vara ärlig – innan jag själv fick barn var jag inte ett dugg intresserad av miniversionerna av vuxna. Jag tyckte främst att de var högljudda små varelser med märkliga intressen, oavsett ålder. Sedan kom V och jag blev blixtförälskad.

Ultraljudsbild

V i magen – före öppna förskolantiden

Redan när V låg i min mage skedde en förändring. Bebisar var inte lika skrämmande och jag blev nyfiken på föräldraskapet. Främst längtade jag efter att få träffa den lilla krabaten.

När V föddes blev jag uppslukad. I honom. I mammarollen. I att försöka hitta facit. Jag ville så gärna få bekräftat på något sätt att jag gjorde alla rätt kring mat, sömn, osv. för min son. Nu vet jag att det inte finns något facit. Att varje unge är unika och att man ska lita på sin egen förmåga som förälder. Det visste jag inte då, alldeles i början, och det gjorde mig stressad. Det kan fortfarande göra mig stressad. Vilka beslut är de bästa för mitt barns välbefinnande och utveckling?

Öppna förskolan – en oas för stressade

Men så finns Myllan – en oas för småbarnsföräldrar. Personalen är underbar och behjälplig i det mesta. Carina, Merja och Marie har alltid en hand över vilket är guld värt för en sliten tvåbarnsmamma. De kan på ett magiskt sätt känna av och förstå varje barns och förälders behov. På förmiddagar är det öppet för alla och på eftermiddagar har de gruppaktiviteter, t.ex. ung förälder-grupp.

Vissa föräldrar kommer till Myllan för att umgås, andra för att få andas en stund och dricka en kopp kaffe i lugn och ro. Alla barn jag har träffat där älskar stället. Det finns utrymme för fantasi och lek, för utveckling och för att växa.

gunga öppna förskolan

Så här glad blir man av att gunga på öppna förskolan

Avlastning, expertis och gemenskap

Det var på Myllan jag hittade mitt facit, min trygghet, och det var tack vare personalens hjälp och erfarenhet. Jag växte som mamma och V växte och är numera en trygge kille när vi går dit. Sedan lillebror kom har det dessutom blivit en tradition att gå dit minst en gång per vecka.

måla på öppna förskolan

Utrymme för kreativitet

måla på öppna förskolan

Även små lillebröder blir sedda och får prova på

I onsdags var en journalist på plats på Myllan för att intervjua personal och föräldrar om situationen. Jag vet inte om texten har kommit i tidningen än, men den borde gå att hitta på helagotland.se.

Jag hoppas att Socialnämnden kan hitta en lösning som gör det möjligt att låta Myllan vara kvar. Och främst att personalen får vara kvar. Utan dem, inte samma Myllan. Om du ännu inte har besökt Myllan rekommenderar jag dig att göra det före årsskiftet. Likaså om du har barn och är på besök på Gotland – gå till Myllan! Du kommer inte att bli besviken.