Det kanske är för att magen växer som jag tycker att de barn som befinner sig utanför livmodern har blivit så stora. Den ena är besatt av bajs, den andra av Olof Palme.


Lillebror 18 månader

I söndags blev lillebror 18 månader. Han är en självsäker kille som djärvt hoppar från soffan, som ska åka från högsta rutschkanan på lekplatsen och som en papegoja upprepar sista ordet i varje mening som man säger. Bajs är roligaste ordet vilket verkar passa som svar på de flesta frågor. 


När det är något som man inte förstår tar han ens hand för att visa. När han inte får som han vill eller när han blir sur för något kastar han saker, sig själv eller gör spottloskor på golvet. 

Han vägrar att bli matad och dricker själv ur vuxenglas. Idag plockade jag bort bygeln på hans stol vid matbordet och nu klättrar han själv upp och sätter sig. 

Fixarperioden har nått en ny fas där han frenetiskt försöker öppna och stänga dörrarna på alla leksaksbilar samt plocka in och ur de föremål som får plats i de små fordonen. 

Storebror är fortfarande stora idolen men han är numera så van att få en hurring av honom att han säger nej nej nej de gånger storebror visar välvilja. Frågan är hur lillebror kommer att bli som storebror och mellanbarnet?

Storebror besatt av Olof Palme

Storebror har kommit in i Varför-fasen. Igår var vi i Almedalen för att leka. Förutom lekplatsen ville storebror titta på konstverket som står nära Almedalens scen, rest till minne av Olof Palme. Hur förklarar man för en 3-åring vem Olof Palme var och varför han blev skjuten till döds. Det väckte många varför-frågor på hemvägen. Tänkvärt även för en vuxen. Och komiskt i vissa avseenden. Självklara saker kan vara svåra att förklara på ett sätt som gör det begripligt för ett barn. 


Förutom varför-fasen är storebror även inne i en fas där han prövar sina föräldrars tålamod. Tvärtemot är standard, utbrott och höga skrik när saker och ting inte går hans väg. Extra mammig och önskemål om närhet i ena stunden för att i nästa vilja att pappa ska göra allt. 

En äkta gymnast som står på huvudet utan problem, gör kullerbyttor och höga hopp från soffryggen. Som kan simma en bit på egen hand och som häromdagen knäckte koden på cykeln. 

En storebror som pratar kärleksfullt om bebisen i magen och som varje dag vill känna om den sparkas. 

Bara tanken på att bröderna snart kommer att få träffa sin lillebror eller lillasyster gör att hjärtat svämmar över av kärlek till de här två stora små.