Imorse plockade jag fram ljusstakarna i betong av gotländska formgivaren Tove Adman på frukostbordet. För idag kom hösten till Gotland – i alla fall kändes det så i regnet och blåsten.

Ljusstakar av Tove Adman och röda äpplen från trädgården

Ljusstakar av Tove Adman och röda äpplen från trädgården

Jag hörde regnet smattra mot sovrumsfönstret när en nybliven 1-åring fick för sig att det var morgon, alldeles för tidigt i mitt tycke. Det var bara att tassa upp i mörket, tända ljusen på bordet och plocka fram frukosten. Långsamt vaknade resten av huset till liv i form av sambo och två katter. Storebror valde att ta sovmorgon denna regniga dag.

Jag gillar hösten. Luften är frisk, timmarna med dagsljus är fortfarande många och naturen växlar färger så fint. I vår trädgård finns allt från vackra blommor till fruktträd. Det blir många äpplen och päron till mellis…

japansk lykta

Japansk lykta lyser upp i höstmörkret

Till och med höstregnet är mysigt tycker jag. Mest för att man kan tända ljus, kura upp sig i soffan med en kopp te och ge sig själv tiden till att läsa den där boken som har samlat damm på nattduksbordet så länge. Än så länge har jag bara kommit till att tända ljusen – boken får vänta lite till .

Tove Admans ljusstakar i betong

Ljusstakarna från Tove Adman är en favorit. Tove Adman är född och verksam på Gotland vilket tycker jag gör ljusstakarna speciella (och väldigt vanligt förekommande i gotländska hem). Hon har sitt hem, butik och ateljé i en gammal Shellmack i Östergarn på Gotland vilket Gotlandstips skriver så fint om. Har man inte vägarna förbi Östergarn går det alltid att handla i hennes webshop. Där finns det mycket som jag skulle vilja ha, bl.a. betongboken ”this is not a book”.

Efter frukosten blev det en kamp om regnklädernas vara eller icke vara och då kändes höstregnet inte lika kul längre…