Ditte Svanfeldts blogg är en senare upptäckt och en ny favorit. Jag läste hennes gripande historia om graviditeter, missfall, dottern med CP-skada, sorg, oro, lycka och framförallt styrka på tidningen mamas webb. Vilken otroligt stark kvinna Ditte Svanfeldt verkar vara!

Nyligen fick Ditte och familjen tillskottet Duni. Det är kul att läsa inlägg från någon som befinner sig i den där allra första sköra och fantastiska bubblan av nytt liv. Listan jag lånar från Ditte är Morgonlistan

När går du upp?

När barnen vaknar. Det brukar bli allt från 05:30 (sällan) till 07:30 (ännu mer sällan). Oftast vaknar någon av dem vid 06:30-tiden. 

Vad är det första du gör varje morgon?

Kissar. Som gravid och någon som hatar att resa sig ur sängen när jag väl har lagt mig har jag en välfylld blåsa på morgonen. 

Därefter utfodrar jag katterna och människorna. Blöjbyte på lillebror och toabesök för storebror står också högt upp på agendan. 

Är frukost viktig?

Extremt viktig! Jag skulle kunna äta frukostmat varje måltid alla dagar i veckan tror jag. En dag utan frukost i någon form är väldigt dåligt för mig (och folk i min omgivning), vanemänniska som jag är.

Fruktfat från Rom – inte fel att få det serverat till frukost varje dag.


Vad äter du till frukost?

På vardagar äter jag nästan alltid havregrynsgröt med skivad banan och kanel. Någon morgon på helgen brukar jag göra scones och koka te. Det är en tradition som barnen också gillar. 

Är du morgontrött?

Egentligen inte men det är en sak att veta och själv bestämma vilken tid man ska vakna och en annan att aldrig kunna styra över natt eller morgon. 

Efter nästan fyra år är jag inställd på att det är så livet ser ut just nu. Det kommer inte att vara för evigt men en rätt lång tid framåt. 

Lillebrors vällingbravader på nätterna gör mig extra morgontrött. 

Lagom trött idag efter en svår natt


Vad har du för alarm?

Antingen storebror som halvviskar ”Mamma, V vill gå ner nu” eller lillebror som antingen skriker eller säger något i stil med ”neir”, ”bil”, ”brum” eller ”oppa”. 

De är utmärkta larm som gör att man aldrig behöver tänka på att snooza. 

Utmärkta alarm som sällan går att snooza med


Hur ser en perfekt morgon ut?

Sova tills jag vaknar av mig själv. Barn och man på gott humör. Lång frukost med extra allt (tänk hotellfrukost). Utan stress sedan göra oss iordning för en mysig familjeutflykt. 

Vad är det bästa med morgonen?

Morgon tycker jag andas stillhet och förväntan på samma gång, även om det kan vara kaos i rummet. Morgon är välmående och balans och ny kraft efter en natt av återhämtning. Morgonen laddar inför den kraftfulla dagen som kan knocka en totalt. 

Varje resa – och varje MORGON – börjar med ett första steg. En anteckningsbok som numera ligger på nattduksbordet


Hur går du helt klädd på morgonen?

Pyjamas och sköna hemmakläder. Jag är på jakt efter snygga och prisvärda loungekläder som jag kan skrota runt i hemma utan att se ut som skrot. Just nu känns det rätt meningslöst att investera i det med kulan till mage i vägen. Men jag har inte gett upp jakten än. 

Tack Ditte Svanfeldt för lånet av listan