Efter en vecka hemma med höstlovsmys så är det dags för kalas. Igår vad det äntligen dags för H att få ha sitt kalas för sina kompisar. Som hon har väntat…

Jag tänker alltid samma sak varje år att i år ska vi skicka ut våra inbjudningskort till kalas i god tid, det slutar alltid likadant i sista minut. Helgen gick åt till att planera kalaset eller jag försökte inhandla, baka och se till att kalaset blir som H har tänkt sig. En 8-årings förväntningar är på topp.

kalas fin

H redo för kalas

Kalasplanering

H hade planerat vilka lekar som ska lekas på hennes kalas, storebror O var involverad att sköta musiken. I år hade vi inte valt något tema utan det blir ett hederligt kalas, vad det nu innebär. Men med drygt 15 barn krävs lite aktiviteter annars blir det lätt lite kaotiskt. Fika är också viktigt när man ska ha kalas. Det blev kladdkaka, chokladbollar och glass med strössel. Dryck till detta blev festis, mycket praktiskt med tetrapack och sugrör.

Festlokal

Vi bor precis bredvid den bästa festlokalen som passar utmärkt att fira kalas i. En övervåning på 15 meter helt oinredd och ett fönster på varje nock som släpper in lagom med ljus. Förra året var det spindelväv som hängde i taket i år blir det vår populära discokula som ska smycka ut taket. Discolampan var egentligen ett impulsköp från en av mina favoritbutiker Melab i Moheda. De hade en lampa kvar som de sålde ut och helt plötsligt hade jag bl.a en discolampa med mig hem. Lampan som man hänger i taket  har fått hänga med på många kalas och fester genom åren. Ett impulsköp som kommit väl till användning.

Tips på lekar från H:s kalas
  • Limbo – En lek som är enkel att genomföra och behöver inga större förberedelser.

Det som behövs är en lång pinne och två personer som håller på varsin ända. Med musik och med pinnen i ungefär samma höjd som kompisarnas längd börjar limboleken på allvar. När alla har tagit sig under pinnen i takt till musiken sänker man skaftet. Alla får sedan försöka ta sig under igen utan att nudda pinnen. Den som nuddar pinnen får inte fortsätta utan ställa sig bredvid och heja på sina kompisar. Den tjej/kille som tar sig under pinnen på lägst höjd utan att nudda har vunnit. Jag är imponerad hur alla kommer under och hur viga barn är, själv hade jag knappt kunnat komma under pinnen ens i början av leken.

  •  Dansstopp

Här fick H:s storebror O hjälpa till och sköta musiken och vara domare. Barnen dansade till musiken och så fort musiken stannar ska alla barnen ”frysa” sig till statyer och stå helt till i samma rörselse tills musiken starta igen. En efter en plockas bort och får sätt sig för att heja på sina kompisar som är kvar på dansgolvet. Till sist är det en kvar som blir dansstoppsvinnare. Denna leken brukar de flesta barnen tycka är jätte kul och gärna vill leka om och om igen.

  • Godistavlor

I år hann vi inte med så många uppstyrda lekar men efter fikat blev det att göra populära godistavlor. Att göra godistavlor har varit med på Alvestayran i flera år och är riktigt populärt bland barnen. Eftersom jag redan innan tyckte att det skulle vara några uppstyrda lekar och gärna något med pyssel som passar alla. Att pyssla tycker inte alla är så kul men just att få göra sin egna tavla och att få göra den med godis, det tyckte alla var kul. Så H:s morfar fick rycka in och såga till tavlorna. Det behövs blandat godis, denna gången kom godiset ifrån Hemmakväll i Alvesta och trä lim. Det är bara barnens fantasi som sätter gränser på vilka alster som de skapar. Tavlorna fick varje barn ta med sig hem.

godistavlor-innan

Så här ser tavlorna ut innan konstnärerna har skapat sin egna tavla.

Godistavlor

Så här blev en av goidstavlorna.

Reflexrunda i skogen

Vi avslutade kalaset med en reflex runda i skogen. Det hade hunnit bli mörkt och snön hängde i luften. Jag hade tidigare på dagen hängt ut ett självlysande skelett och reflexer på olika träd utmed stigen vi skulle följa. Några av barnen fick ficklampor sen gav vi oss ut på äventyr. Vid varje reflex ställde H en fråga som hennes kompisar fick svara på. Målet var en jordkällare en liten bit in i skogen. I den jordkällaren hade vi satt ner godispåsarna och H:s pappa satt där i skenet av lyktor och delade ut godispåsar.

En trött men en glad och nöjd tjej kröp igår kväll ner i sängen för att smälta årets kalas.