Det mesta som upptar mina tankar och handlingar numera handlar om stundande förlossning. Jag märker att jag alltmer går in i mig själv och mycket fokus ligger på bebisen i magen. Men också på syskonen som faktiskt finns här nu. Snart kommer de att få en lillebror. Hur kommer de att reagera? Och hur förbereder man syskon på att det ska komma en bebis? 

Det skiljer 21 månader mellan storebror och lillebror så rådet att köpa en docka som storebror skulle ha som sin bebis fungerade inte riktigt för oss. Storebror var inte alls intresserad av lillebror och ännu mindre av bebisdockan. Så länge han fick uppmärksamhet, vilket han fick var han nöjd. Dessutom var han hemma med oss så han behövde aldrig känna sig bortvald.

Tips – så förbereder man syskon på bebis

Den här gången är det annorlunda. Dels är storebror 3,5 år och dels har lillebror nästan hunnit bli 2 år och kommit in i en ”kan själv”-period. Det jag har försökt tänka på är:

 • Prata mycket om bebisen i magen och att den längtar efter att få träffa storebror och lillebror. Ofta vill lillebror krama och pussa på magen vilket är gulligt, men egentligen har han ingen erfarenhet av bebisar.Hur förbereder man syskon på bebis? Lillebror klappar på magen
 • Förpacka inte bebisar enbart i rosa bomull och fyrverkerier. Vi har sagt att bebisar skriker mycket och vill äta från mamma och att de bajsar mycket. Då blir det inte en chock när syskonen upptäcker att så kommer vardagen se ut en tid framöver.
 • Handla presenter till syskonen från bebisen. De kommer att få sin presenter när de besöker BB första gången. Till storebror har jag köpt lego och till lillebror en bil, båda från Lilla Bus.
 • Prata mycket om deras egen bebistid. Lillebror älskar att höra om svart och gult bajs. Storebror gillar att vi bläddrar i hans första åren-bok. Båda tycker om att se på bilder och filmer av sig själva som bebisar.
 • Att, när det är dags för första besöket på BB, låta syskonen bestämma i vilken utsträckning de vill intressera sig för bebisen. Förra gången fick jag tipset att inte hålla bebisen i famnen när storebror kom utan låta den vara till för just storebror.

  Förbereder syskon på bebis

  Första bilden på när storebror träffade lillebror. Väldigt gråtmild nybilen tvåbarnsmamma.

 • Att, när ni tar emot besök hemma, låta gästerna hälsa på syskon först så att de inte känner sig bortvalda.
 • Involvera partner, släkt och vänner. Låt de få gosa med bebisen så att du kan få egentid med syskon. Det behöver inte vara en heldag på ett lekland utan kan räcka med att få natta storasyskonet eller kanske läsa en saga eller gå en sväng till lekplatsen, bara hen och du.
 • Ta det som det kommer. Min lärdom den här gången är att inte försöka stressa i onödan. Lättare sagt än gjort… Louise Hallin hävdar att syskon känner på sig, långt tidigare än vad föräldrarna tror, att en förändring har skett när mamman blir gravid. Barn är smartare än vad man tror ibland…