Idag bokade jag båtbiljetter. Under höstlovet ska jag och de små avkommorna åka till Småland för att hälsa på släkten. Fastän vi inte har höstlov i egentlig mening, och fastän jag i princip kan resa närsomhelst eftersom jag är föräldraledig, är det kul att längta efter en inplanerad resa. Och som jag längtar!

Mina föräldrar bor kvar i mitt barndomshem så det blir till att åka hemhem. Min mormor, som är en riktig krutgumma på 80 år och pigg som få, bor också i närheten. Kära systeryster med familj bor i närheten av där vi växte upp. Där finns dessutom systerns leksaksbutik Lilla Bus.

Leksaksbutiken Lilla Bus - tips att besöka under kommande höstlov

Leksaksbutiken Lilla Bus – där fantasi blir verklighet!

Systerdottern fyller år på höstlovet så det blir kalas och familjesammankomst. Både V och E avgudar sina storkusiner så jag vet att de kommer att njuta av smålandsbesöket lika mycket som jag.

Det finns olika alternativ för den som vill resa till och från Gotland. Tips är att boka långt i förväg om resan planeras till höstlov eller andra datum då många är lediga. De flesta stugägare, eller så kallade sommargotlänningar, passar på att åka över vid sådana tillfällen.

Res till Gotland med båt

  • Destination Gotland –  det bolag som har vunnit statens upphandling avseende färjetrafik till och från Gotland. Destination Gotland dominerar därmed antal avgångar och färjor. Utgår från Nynäshamn och Oskarshamn. Som fastlänning har du möjlighet att göra klipp om du är ute i god tid, t.ex. alla + bil för billig(are) penning.
Destination Gotland

bild lånad från destinatongotland.se

  • Gotlandsbåten – En konkurrent till Destination Gotland som sommaren 2016 körde sin första säsong. Är inte i bruk under höst/vintersäsong. Ugår från Nynäshamn och Västervik.

Res till Gotland med flyg

  • BRA Sverige – utgår från Bromma, Göteborg och Malmö
  • SAS – utgår från Arlanda
  • Under sommarsäsongen utökas antalet direktflyg (Sundsvall, Umeå, Norrköping, Ängelholm, Helsingfors och Oslo). Det sker också betydligt fler flygavgångar. Läs mer hos Swedavias hemsida om aktuell flygtrafik till och från Gotland.