Vecka 23 som gravid har egentligen passerat och jag är redan inne i vecka 24. I fredags var jag på besök hos min barnmorska på MVC. Det var första gången sedan inskrivningssamtalet. Med mig hade jag två bröder. 

gravid i vecka 23 - hatten på

Jag har inte bara blivit med bebis i mage utan också med hatt på huvudet. I sommar ska bli en hattsommar har jag bestämt.

Allt såg bra ut hos barnmorskan. Magen mätte 21 cm, hjärtljuden var 143 slag och när jag låg på britsen kände jag en spark från filuren. Allt skönt då jag tycker att han är lugnare i magen än hans bröder var. Kan man oroa sig så…

Jag började med de eländiga järntabletterna i vecka 20 enligt tidigare ordination, men trots det var järnvärdet lågt (107) så nu gäller det att trycka i sig två tabletter om dagen istället för en. Än så länge har jag inte problem att äta järntabletterna men många kan känna sig tröga i magen.

Brödernas reaktion på MVC

När jag förra veckan berättade för storebror att jag skulle till MVC för att lyssna på bebisen hjärtljud ville han följa med. Varför inte tänkte jag och han fick ledigt från förskolan. Tidigare gånger som storebror har varit med vid någon typ av sjukhusbesök har han blivit ledsen och inte alls velat att jag skulle ligga på brits/bli stucken i armen, osv. Jag undrade därför hur det här besöket skulle tas emot när vi väl var där. Men det märktes att han har blivit äldre. Det gick att resonera med honom och han tittade fascinerat på när jag fick lämna blodprov.

Däremot tyckte lillebror E att det var läskigt att lyssna på hjärtljuden och började gråta. Den reaktionen hade jag inte väntat mig. Storebror tyckte att hjärtljuden lät för högt och att de var för snabba. Roligast tyckte nog båda att lekhörnan i väntrummet var.

Vi firade att allt hade gått bra hos barnmorskan med en fika på stranden och en utflykt som varade till långt in på eftermiddagen. Mer om det imorgon.

gravid i vecka 23 - bröderna firar MVC-besök med glass

Klart man ska fira med glass när man har lyssnat på bebisen i mammas mage.

Vecka 23 – intyg inför flygresa

Inom kort väntar ju bröllopsresan till Italien. Jag passade därför på att be om ett intyg från barnmorskan när jag ändå var på MVC. Det kan vara ett tips för dig som är gravid och som ska flyga. Skaffa ett intyg från din barnmorska där det står vilket datum som är beräknad födelse och att du har en normal graviditet.

Flygbolagen tillåter nämligen inte gravida att flyga de sista veckorna. De vill inte riskera att behöva nödlanda eller att en bebis föds ombord på planet. Vilken gravidvecka som gäller skiljer sig åt mellan flygbolagen så kolla med det flygbolag du ska resa med.

Nu närmar ju jag mig inte de sista veckorna i graviditeten och gravidmagen är inte överdrivet stor, men flygbolaget kan ändå vilja veta när det beräknade datumet för födsel är. Jag är därför beredd att vifta med intyget om de inte släpper ombord mig p g a stor maglast.

gravid i vecka 23 - veckans gravidbild

Ett försök till att fota magen när sambon inte är hemma för dokumentera. Det ser ut som att jag håller en cigarr i munnen och att jag har två rumpor. Kanske bättre än en hängande?