Jag är mitt uppe i gravidvecka 35 och har börjat fundera på det här med hur jag vill ha det på förlossningen. Som om jag på förhand kan veta exakt hur jag kommer att tycka, känna, tänka när det väl blir dags… Men ett förlossningsbrev är på sin plats.

Gravid i vecka 35 och kontrollmänniska – hur går det ihop?

Som den kontrollmänniska jag är har jag inför tidigare förlossningar förberett mig väldigt noga. Jag har läst böcker, lyssna på poddar, plöjt förlossningsberättelser, tvingat blivande pappan att läsa på, utövat gravidyoga och lyssnat på avslappningsspår på mobilen, gjort knipövningar, boat hemmet, smörjt mage och andra delar. BB-väskan har varit packad veckor i förväg med allehanda småsaker, avbockade från en lista. Inget har lämnats åt slumpen. Självklart har även förlossningsbrev skrivits, raderats, skrivits på nytt tills jag har varit helt nöjd.

Inför den här förlossningen ligger jag lite efter känner jag. Det gör mig stressad, men jag försöker intala mig att det ännu inte är någon panik. Jag har inte hunnit läsa ut böckerna än, jag har inte packat BB-väskan och boandet av hemmet har bara påbörjats. Nästa vecka ska jag och mannen träffa barnmorskan för att gå igenom tankar inför förlossningen så av allt på min lista är förlossningsbrev prio.

Jag tänker att jag kan utgå rätt mycket från mitt förra förlossningsbrev. Det blev en väldigt bra förlossning där jag kunde behålla lugn och andning (och ett visst mått av värdighet) hela tiden. Jag vet inte om det berodde på förlossningsbrevet, men det mesta blev enligt mina önskemål. Jag kan bara hoppas att nästa förlossning går lika bra.

Förlossningsbrev med lillebror

Magdalena

Jag har genomgått en förlossning tidigare (2014XXXX) och hade i stort sett enbart positiva upplevelser från den. Min önskan och förhoppning är att det upprepar sig vid den förlossningen. Jag har förberett mig på liknande sätt, dvs. genom att läsa litteratur i ämnet och genom avslappningsövningar.

Det kan vara bra att veta att jag är en kontrollmänniska. Jag vill gärna veta hur långt ni tror att det är kvar och vilken fas jag befinner mig i. Jag litar på personalen och jag kommer att känna mig trygg av er erfarenhet och kunskap. Jag tar gärna emot hjälp och tips som kan underlätta för bebisen och mig. Jag har inga problem med att många personer är inne i rummet samtidigt.

Rädslor
 • Bristningar – att brista mycket vid krystningsfasen. Guida mig gärna för att undvika detta. Håll emot med varm handduk och använd glidmedel om ni tror att det hjälper.
 • Hemorrojder – vid förra förlossningen fick jag många hemorrojder och blev förstoppad efteråt. Min största rädsla är att detta ska upprepas. Om det finns hjälp för att undvika detta tar jag tacksamt emot det.
 • Att D inte ska få sova över på BB – han fick det förra gången och jag hoppas att han får det även denna gång, trots att jag är omföderska.
 • Att lämning av storebror blir misslyckad – det kan få mig ur balans.
 • Att inte hinna in i tid och att något då går fel. Samtidigt vill jag vara hemma så länge som möjligt.
Strategier och delmål
 • Att använda de olika faserna samt sätta upp stationer i rummet som delmål.
 • Jag vill röra på mig så mycket som möjligt.
 • Jag är villig att prova olika ställningar.
 • Dämpad belysning, gärna radio på i bakgrunden.
 • Påminn mig om att slappna av i pauserna, om att kissa och att dricka regelbundet.
 • Påminn mig om att vara tung och använda ”ja” istället för ”aj”.
Smärtlindring

Vid förra förlossningen klarade jag mig med TENS och dusch hemma och ingen smärtlindring på Förlossningen. Jag vill och hoppas kunna vara med om samma sak igen, dvs. ingen annan smärtlindring än TENS (ev. Alvedon och dusch). Jag vill inte bada. Erbjud därför helst ingen annan smärtlindring.

Stöd och uppmuntran

Förra gången tyckte jag att krystningsfasen kändes lång och att det inte gick framåt trots att alla sa att det gick bra. Förra gången kände jag inte på bebisens huvud. Det kan jag däremot tänka mig att göra denna gång. Om ni kan, uppskatta gärna hur lång tid krystningsfasen kommer att ta när jag når dit.

Förra gången gick jag in i mig själv mycket. Jag hoppas kunna göra det nu också. Jag vill inte få så mycket beröring och inte för mycket gulligull utan hellre informativt. Beröm gärna och be mig kämpa på och berätta att jag gör ett bra jobb.

Mannen
 • Informera och ge tips om ni tror att han behöver det.
 • Gärna lättsam ton och skämta emellanåt.
 • Klipper gärna navelsträngen.
Efteråt
 • Få upp bebisen på bröstet.
 • Gärna sen avnavling.
 • Hjälp att få igång amning.
 • Fota gärna oss och bebis.
Kejsarsnitt
 • Om det blir aktuellt, informera oss så mycket som möjligt.
 • Jag vill helst inte bli sövd.
 • Jag vill ha med D i operationsrummet.
Övrigt
 • Jag har GBS.
 • Jag har ätit Levaxin 50 för tidigare giftstruma.
 • Inga kända allergier mot några mediciner.
 • Jag är vegetarian.