Jag väntade och väntade på brevet som aldrig kom. Varje gång det låg ett kuvert med Region Gotlands logga på i brevlådan började hjärtat slå extra fort men jag blev besviken varje gång. Ingen kallelse till RUL…


RUL

Till slut blev jag så otålig att jag ringde MVC för att kolla när det var dags för ultraljud. RUL står för RutinUltraLjud och erbjuds till alla gravida mellan cirka vecka 17 och 20. Detta för att kunna se att barnet i magen mår bra och utvecklas i den takt det är tänkt. Det är även nu man som förälder har chans att få reda på könet på bebisen i magen. Om den undersökande barnmorskan kan se. 

För egen del har RUL inneburit nervositet precis före och under ultraljudet tidigare gånger. Allt har sett bra ut både när storebror och lillebror låg i magen. Det är faktiskt först då graviditeterna har känts verkliga och jag har kunnat knyta an till de sparkande vildarna i magen .

Det var därför jag längtade så till att få kallelsen, att få ett datum till nästa hållpunkt i den här graviditeten. Jag längtade så mycket att jag till slut ringde MVC.  Barnmorskan som svarade upptäckte att RUL inte var inbokat på mig så det var tur att jag ringde. 

Jag fick en tid redan en och en halv vecka senare, när jag precis gått in i vecka 20. Och äntligen kom dagen då jag skulle få träffa filuren som huserar i mig. Jag behövde inte vänta länge i MVCs väntrum innan jag blev inkallad till rum nr. fyra. Sambon som lämnade barnen hos barnvakt fick skynda sig dit. 


Upp på britsen, släckt rum, kall gelé på magen och en scanning över magen med ultraljudsapparaten. Snabbt fick vi se ett pickande hjärta och lättnaden var enorm. Så underbart att se. Spänningshuvudvärken som jag hade haft tidigare under dagen försvann direkt. 

Kille eller tjej?

Barnmorskan kollade och mätte och allt såg bra ut. Filuren låg med benen mot huvudet, precis som på KUB-testet, vilket gjorde det svårt att mäta och se honom i profil. Jag skriver honom för det visade sig vara en liten kille till. I mitten av undersökningen frös barnmorskan en bild som tydligt visade att det är en kille därinne. Inga tvivel. En triss i killar och ett testosteronstint hem. 


Filuren vägrade att ändra position så jag fick resa på mig och gå en promenad till toaletten. Till slut, efter mycket om och men, flyttade han sig så pass att barnmorskan hann kolla det sista måttet vilket också såg bra ut. 

Beräknat datum ändras inte från KUBens beräkning. Det innebär att filuren är beräknad till den 13 september och när jag postar detta är jag i vecka 21 (20+2).  Mer än halvvägs alltså. 


Nu börjar jag bejaka och uppskatta min mage. Jag känner sparkarna allt tydligare och jag är så nyfiken på hur bebisen kommer att se ut och vara när han kommer. Jag har även påbörjat en namnlista, så mycket lättare när man kan fokusera på endast en lista. 

Efter RUL kastade jag mig på båten för en helg i Malmö med tjejkompisar och en överraskningsmöhippa. Det var verkligen inget jag hade förväntat mig. Det blev firande av mycket och jag njöt med vetskapen om att lillkillen i magen mår bra.