I år kommer barnen (och vi vuxna) ha julafton två gånger. Själva julafton, den 24 december, firar vi med min familj i Småland. Dessförinnan kommer det att bli en lillejul med min sambos familj här på Gotland. Lillejulen går av stapeln i helgen. 

julafton

Att fira jul en vecka före själva julafton innebär att jag behöver ordna med julklappsinköp och inslagning av nämnda julklappar tidigare än vanligt. Det mesta är av paketskörden är klar i detta nu, men jag känner på mig att det kommer att bli några sista köp i sista stund.

Lilla Bus har öppet på julafton

För de som är ute i sista minuten och har vägarna förbi Alvesta kan jag tipsa om att Lilla Bus har öppet på julafton kl.10-12. Dessutom får du 10% rabatt om du handlar på julafton.

Jag är imponerad av familjer som åker runt till familj och släkt på julafton. Hur orkar dem? Och hur gör de med julklapparna? Jag känner att julklapparna behöver delas upp så att barnen får några paket av den gotländska tomten (läskig enligt storebror) och några av den småländska tomten (inte läskig enligt storebror). Bara det gör mig svettig. Hur många paket ska barnen få? Är det rättvist?

Två typer av julaftonar

Innerst inne, under svetten och stressen vet jag att barnen (och vi vuxna) kommer att få två fantastiska julaftonar. Men de kommer att se olika ut…

Gotländsk julafton = ingen julmat utan festmiddag istället, en liten julgran, fira med småkusiner, julklappar som delas ut av en sansad tomte, kontrollerad middag (om man bortser från att det finns barn runt bordet).

Småländsk julafton = kaos. Det är traditionell julmat, högljudda röster, katter, hundar och barn i en salig röra, julgran och två skräniga tomtar.
julafton julafton

Båda delarna har sin charm och jag är glad som får uppleva båda. Framförallt är jag glad att barnen får uppleva båda – och det under samma år. Jag sänder en tacksam tanke till sambon som inte har några problem att fira jul i Småland år efter år efter år.