Vi (jag, två barn och fullpackad bil) begav oss till Visby hamn igår för att ta färjan över till Oskarshamn och sedan vidare till mitt barndomshem. Det hade börjat snöa och blåsa lite lätt obehagligt och jag fasade för en gungig överresa. 

E i väska

Sötmunken hjälper till med packningen


Kaptenen meddelade (efter obligatoriska Säkerhet ombord-genomgången som jag i stort sett kan utantill nu) att det skulle blåsa 14-19 m/s. Är det mkt eller lite? Rätt stabilt visade sig och vi höll oss alla på benen och var vid gott mod när färjan närmade sig Småland. 

Hejdå Gotland hej Småland


Sedan väntade en, i vanliga fall två timmar lång, bilfärd in i djupaste Småland. Fördelen med att komma fram kl.19:30 med färjan är att barnen somnar lätt och oftast sover hela bilresan.

Den här gången tog bilresan drygt 2,5 timme. Det blåste och snöade, precis som meteorologerna hade varnat om. Sedan jag fick barn har jag blivit extra försiktig i trafiken och vill inte riskera något. Vägarna var OK igår trots vädret men det var inte läge för omkörningar. Det var bara att anpassa sig. För att hålla mig alert knaprade jag Skittles och lyssnade på podden Säker stil med Ebba von Sydow  och Emilia de Poret. 

Superproffsiga och underhållande Ebba och Emilia


Körningen gick bra och väl framme var det välkommet med en tänd brasa, varma omfamningar från barnens morföräldrar och ett glas mjölk till yrvakna barn. Sedan var det bums i säng. Vi vaknade efter en sovmorgon (jippie) till ett vackert snöigt vitt landskap. 

Efter frukost var det direkt ut i snön som gällde. Trots att jag tycker att våren kan komma var det ändå uppfriskande att andas frisk lantluft och se barnen roa sig i snön.

Barnen åkte pulka och skrattade härligt i nerförsbackarna. De skottade gården med morfar i hjullastaren. De kastade snöbollar till (ej på) katten och smakade själva på det snöigt vita kalla. 


När vi kom in igen värmde vi oss framför brasan, kröp ner i soffan under en filt och läste Pixiböcker och åt salta pinnar tills vi återfått värmen i tårna. 


Det var en mysigt snöig dag. Imorgon åker jag till Stockholm på snabbvisit och viktigt möte och jag håller alla tummar och tår för att tåget inte ska vara försenat.