Vår mamma är en riktig powerwoman. Jag väljer att skriva vår mamma och inte min mamma eftersom min syster och jag delar mamma. Och det här är en hyllning till henne.

Långt innan jag visste vad förtyck av kvinnor var och innan jag förstod att vi lever i en patriarkal värld växte jag upp i ett hem där mamma var den som visste, kunde, fostrade, kämpade och formade. Det var hon som pekade ut riktningen och det med hela handen. Hon var matriarkatet. Och är fortfarande.

Vår mamma är en stark och driven person. Hon är en självklar ledare som utan tvekan berättar var skåpet ska stå. Omedvetet har hon varit en förebild för oss döttrar under uppväxten. Mer genom sina egna handlingar snarare än genom sina ord. Hon vågar och hon satsar. Men aldrig på bekostnad av sin generositet och omsorg.

Vår mamma har en inre kompass som jag känner att jag till viss del saknar. Det är självklart för henne att hjälpa till och att ställa upp. Hon tar hellre tag i saker på en gång än att låta det rinna ut i sanden.

Hon värnar om djuren. Hon värnar om sin familj och hon värnar om sina vänner. Hon är generös och en fantastisk värdinna. Hon tänker på detaljerna som gör skillnad. Hon har ett positivt synsätt till livet och tycker sällan något är besvärligt.

Hon pendlade till exempel till Gotland under ett halvår då E var bebis och mannen jobbade i Stockholm i veckorna. Hon hjälper till med Lilla Bus. Hon tar hand om barnbarn, svärföräldrar, sin mamma. När vi kommer för att hälsa på ställer hon alltid till med middagar. Köket är hennes domäner och nåde den som försöker hjälpa till.

Eller som nu när det har varit barndop. Det har varit rena hotellanläggningen hemma hos våra föräldrar – det har ordnats övernattning åt ett antal gäster, det har städats, fixats, handlats och passats upp. Hela helgen lång, för att inte tala om förberedelserna. För henne är det en självklarhet att göra allt det här. Hon är navet i familjen och det är tack vare henne vi samlas i släkten.

Så tack mamma för att du lär mig gästfrihet genom att vara frikostig. Kärlek genom att vara givmild. Mod genom att agera. Och att kvinnor kan genom att vara sig själva.