Äntligen kom en föraning av sommaren. I fredags slog värmen till och vi spenderade i stort sett hela dagen utomhus. Vill du som barnfamilj vill ha tips på familjevänliga utomhusaktiviteter i Visby? Nedan har jag samlat några. 


Jag är inte mycket för spontanitet men i fredags bestämde jag mig för att köra på känsla. Kanske hade det med det soliga vädret att göra men jag kunde slappna av och ha en härlig dag ute med barnen. Följ i våra fotspår vet jag. 

Hälsans stig

Visst, Visby innanför Ringmuren i all ära, men är det riktigt varmt vill i alla fall jag ta mig till ställen där man har möjlighet till lite svalkande vindar. 

Hälsans stig, där delar av motionsspåret befinner sig längsmed strandpromenaden och där andra delar vindlar sig in i en nästan trolsk skog kallad Kärleksstigen, är ett utmärkt utflyktsmål. Hela hälsans stig mäter 7 km men det fiffiga är att det går att korta den och välja de delar som passar sällskapet bäst. 


Lasta barnen i barnvagnen och börja promenera. Äldre barn kan cykla bredvid. Stanna för paus och lek längsmed vägen. 

Strandpromenaden till Snäck

Efter MVC-besöket i fredags utgick vi från Visby lasarett och valde att gå delar av Hälsans stig. Barnen satt i vagnen och jag, utrustad med solhatt, tog strandpromenaden mot Snäck. Storebror mindes höstens utflykt till Snäck och var väldigt bestämd att han ville äta sin mellis där. 


Vi tog en paus vid stranden i Gustavsvik och fikade på bullar och saft. Sedan fortsatte vandringen längsmed havet. Det är en underbar sträcka att ta sig och det fina i kråksången är att det är gång-/cykelväg hela vägen ut till Snäck. 

Målet var väl värt promenaden på cirka 4 km. Väl framme hann vi leka på lekplatsen, hitta en stängd-för-säsongen-minigolfbana, springa i sanden, kasta stenar i havet och fika en andra gång. Vi var nästan helt själva men det märks att säsongen snart drar igång.  Strandrestaurangerna håller på att öppna och klassresorna med cyklande ungdomar gör entré.Luften och havet svalkade lagom och det kändes aldrig för varmt. Jag valde samma väg tillbaka istället för att fortsätta bansträckning på Hälsans stig. När vi passerade lasarettet fortsatte jag att gå längsmed vattnet. 

Almedalen och biblioteket

Med havet på min högra sida och Ringmuren på min vänstra tog jag oss vidare till Almedalen. Det blev en kort paus inomhus där bränsle fylldes på i form av pannkakor. Vi hann även med en tur till biblioteket. 

Vi mötte upp barnens kusiner av en slump och efter en stunds inomhuslek fortsatte vi genom innerstaden till Öster centrum och Hästarnas dal. Kusinerna gick vidare till Glassmagasinet i hamnen vilket jag också kan rekommendera. Välj mellan många sorters glass och trevlig utsikt över småbåtshamnen. Under säsong kan det vara lång kö till glassen. 

Hästarnas dal

Det sämsta med Almedalen är att det går mycket uppför när man ska hem. Det gäller att tänka på hållning och raka handleder när man som jag trycker en dubbelvagn uppför Hästgatan. 

Väl uppe kom belöningen. Lek i Hästarnas dal tillsammans med kompisar. Barnen fascinerades av Högskolans overallklädda studenter som firade något (högst oklart vad) och som passerade förbi med jämna mellanrum. Vill man sedan kan man följa Ringmuren tillbaka till lasarettet och så är cirkeln sluten och man är tillbaka där man började. 

Trötta men glada killar (och en mamma)

Vi gick istället hem och det var två trötta men glada killar i vagnen. 24 000 steg senare var jag också nöjd men trött. Vi sov alla sött den natten.