Det finns en särskild låda i lekrummet. När andan faller på plockas den fram på matbordet. Vaxduken som läggs på bordet och innehåll som plockas fram. Små som ställer sig på knän på sina stolar och som sträcker på halsen för att se vad som finns i lådan. Färgglada papper. Limstift. Glitter. Klistermärken. Kritor. Vattenfärger. Lera. Piprensare. Gamla äggkartonger. Oanvända knäckformar. Pyssel när det är som bäst helt enkelt!

Pyssel med lera

Igår var det dags för pyssel. Den här gången var det leran som var mest intressant. För storebrors del i alla fall. Lillebror testade också, men gillade, konstigt nog, inte att bli kladdig på fingrarna. Istället föredrog han att alternera mellan att kasta kritor och stoppa dem i munnen. Pyssel när det är som sämst helt enkelt!

pyssel

Storebror däremot lät både leran och fantasin få spinna loss. Vi hade kvar hemmagjord Play-doh-lera från förra gången vi pysslade. Den hade hållit sig bra och fick utgöra bas för tunneln/vattenruschkanan (finns det en tunnelruschkana-fas? I så fall genomgår storebror den just nu. Tillsammans med kiss-, prutt- och bajsfasen). Som komplement/stenar använde han köpt lera. Den sjunger på sin sista vers, men har verkligen hållit bra och länge.

pyssel

pyssel pyssel

Två av fördelarna med köpt lera tycker jag är att de kommer i lagom stora förpackningar och finns i olika färger. I slutet blir det en enda grålila boll av alltihop, men leran går ändå att leka med. Färdig lera i flera färger och till vettigt pris hittar du bl.a. hos Lilla Bus.

Ett tips för att göra leran roligare är att använda en vitlökspress. Maskliknande spaghettilera är alltid kul att leka med! Jag har bara testat med trolldeg, men det borde gå lika bra med annan lera också.

Förutom leran testade storebror även på vattenfärger. Han har inte riktigt greppat konceptet med att få bort färgen från penseln innan han testar en ny färg, men han verkade nöjd ändå.

pyssel

pysselDet blev en trevlig eftermiddag med pyssel. Robotdammsugaren städade upp lerresterna medan vi förberedde middagen.