…Det var vad sambon fick i födelsedagspresent av mig när han fyllde år senast. Eftersom vi fick barn tätt (det skiljer 21 månader mellan storebror och lillebror) var det lääännnggee sedan vi hade en barnfri kväll tillsammans. Ännu längre sedan var det vi tog ett glas vin tillsammans. Men på lördag är det dags. Fördrink och middag på restaurang i Visby. Kanske till och med en drink efter maten om andan faller på.

För att vara en så pass liten stad som Visby ändå anses vara (24 000 invånare enligt Region Gotland), är utbudet av bra restauranger stort. Det finns många ställen med hög kvalitet på mat och servis. Många av de bra restaurangerna har dessutom öppet året runt.

Före barntiden prioriterade jag och min sambo att äta god vällagad mat, antingen hemma eller på restaurang. Vi överraskade varandra med ett restaurangbesök i månaden där vi valde ställe varannan gång. Det avverkades rätt många restauranger på Gotland och i Stockholm där vi bodde tidigare.

barnfri kväll med ostron och champagne

Barnfri kväll för länge länge sedan innehöll ostron och champagne

Jag har satt ihop en liten lista över restauranger som jag rekommenderar här i Visby:

  • Surfers – Kinesiska smårätter (tänk bort fyra små rätter) från Sichuanköket. Finns nu även i Stockholm.
  • Bolaget – Franska köket med rätter som är njutning. Om du bara vill äta något litet eller ta ett glas vin kan du droppa in i deras vinbar.
  • Creperiet – Avslappnat ställe som ligger perfekt vid shoppingstråket. Serverar crepes och galetter med goda fyllningar. Finns även i Åre.
  • Wallers – En klassiker som har funnits med länge i Visby. Ta en drink i baren eller en köttbit i restaurangen.
  • Amarillo – Gillar man öl ska man besöka Amarillo. Gillar man smårätter ska man besöka Amarillo. Gillar man trevlig servis ska man besöka Amarillo.

Sambon och jag uppskattar fortfarande bra mat, men nuförtiden finns det inte tid att tänka på finessen eller att njuta av det som ligger på tallriken. Oftast hinner vi inte lägga ner besticken under en måltid. Och gör vi det är det för att hindra E från att kasta mat eller V från att springa från matbordet utan att ha fått något i sig.

Det är nog det jag ser fram emot mest på lördag – att i lugn och ro få sitta ner och njuta. Och att få prata med varandra. På riktigt. Utan att bli avbrutna. Jag älskar mina barn, men de är experter på att avbryta.

På lördag ska vi testa en restaurang som är ny för oss båda – Eden Tapas & Bar. Jag återkommer med recension.

Den enda detaljen som sambon nog skulle vilja ändra på i presenten är en barnfri natt och morgon efter, men det får bli när E är lite äldre.