Almedalen – Olof Palme, politikervecka, sus och dus, debatter, näringslivet, reklam, marknadsföring, kommunikation, jippon, battles, champagne och fastlänningar. Det är nog vad de flesta förknippar Almedalen i Visby med. Det pågår en vecka per år. Resterande veckor, vad händer då?

Almedalen

Barn, fåglar, bibliotek, pensionärsbussar, turister, höstblåst, vårsol, jycklare, picknick, ungdomar, fontän, träning, lugn och ro, stoj och stim. Det är vad som händer resten av året.

Almedalen året runt

För mig är Almedalen allt det ovannämnda. Vi går dit minst en gång i veckan för att leka, fika och för att besöka biblioteket. Året om. Almedalsveckan med politikerna är därför det jag förknippar parken minst med.

Region Gotland har nyligen rustat upp parken och lekplatsen har fått ett nytt utseende. Det har blivit en pärla som ligger relativt centralt och som man lätt når även om man anländer utan bil till hamnen. Om du har barn skulle jag definitivt rekommendera ett besök. Missa heller inte biblioteket som ligger i anslutning till parken.

Lekplasten i Almedalen

Vi besökte lekplatsen förra veckan och jag passade på att ta några foton. Oftast har vi med oss gammalt bröd som vi ger till (de förmodligen redan övergödda) fåglarna som brukar bli som galna.

Almedalen

När flygfäna är utfordrade blir det kappracing på de gröna ytorna bort till lekplatsen för att rasta små och stora. På sommaren är det magiskt att känna havsdoften och luta sig mot en av trädjuren som är placerade på däcket och njuta av solen. På vintern är det friska vindar och tjocka kläder som gäller. Om man tar ett par steg åt sidan ser man ofta skummande vita vågor slå i det fräsande havet.

Det finns gott om lekvänliga saker på lekplatsen (som sig bör) vilket är bra för den är välbesökt. Många närliggande förskolor har lekplatsen som utflyktsmål. En del av lekplatsen är gjord för de yngre och en del för lite äldre barn, men det brukar blandas rätt friskt och barnen springer huller om buller. Det finns även gott om sittplatser för vuxna.

Almedalen Almedalen Almedalen Almedalen Almedalen Almedalen Almedalen

En fördel med Almedalens lekplast är att det mesta är konstgräs och matta. Man slipper alltså att bli sandig eller lerig.

När man har lekt sig trött och nästippen är lagom röd är det dags att bege sig inomhus. Då är Almedalsbiblioteket en favorit. Mer om biblioteket en annan gång.

Jag har tidigare tipsat om lekplatsen Hästarnas dal i Visby.